Zelftest Waterlek

Wil je er achter komen of je een waterlek hebt in je huis of gebouw? Met deze eenvoudige tests krijgt u vaak uitsluitsel. Contacteer zeker een specialist indien u na deze zelftests denkt last te hebben van waterlekkage. Hij zal u verderhelpen en het waterlek opsporen.

Soms is het heel erg duidelijk dat je een waterlek hebt. Meestal betekent dit dat het lek er al een tijdje is en zich uitgebreid heeft. Duidelijke tekens van een waterlek gaan helaas vaak gepaard met veel schade. Daarom is het belangrijk het lek zo vlug mogelijk op te sporen.


Test 1: Overduidelijke tekens

Bij een uitgebreid waterlek vind je letterlijk tekens aan de wand. Heb je overduidelijke vochtplekken aan de muur of loopt er water langs het plafond? Dan is een waterlek soms de oorzaak. Vaak kunnen vochtplekken echter ook andere oorzaken hebben, zoals opstijgend vocht of een tekort aan ventilatie. Acute grote vochtplekken zullen vaker een symptoom zijn van een waterlek. Bij de andere mogelijke oorzaken verloopt het proces meestal trager.

Neem dus de tijd om even rond te gaan in uw huis om de ruimte te bekijken. Schuif desnoods even een kast langs de kant om de muur en het plafond overal goed te kunnen zien. Ook een onverwacht stijgende waterfactuur kan een duidelijk teken zijn.

vochtprobleem

Test 2: Een droge nacht

Kies een nacht uit waarop u geen water verbruikt. Schakel alle machines die eventueel water kunnen verbruiken, zoals de wasmachine of vaatwas, uit. Noteer voor u gaat slapen de stand van uw watermeter. Vergeet niet iedereen in huis in te lichten over de droge nacht en wees goed voorbereid. Spoel bijvoorbeeld 's nachts geen toiletten meer door.

Ga als eerste taak in de ochtend, voor er weer water gebruikt wordt, de stand van uw watermeter na. Is er toch water verbruikt deze nacht, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een waterlek. U kan deze test combineren met de derde test, of u kan het resultaat van deze test afwachten voor u aan de derde test begint.

Test 3: Lekkende kraan

lekkende kraan
Indien de tweede test aangaf dat er waterverbruik was zonder uw medeweten, dan plaatst u de volgende nacht een plastieken beker onder elke kraan in uw huis. 's Ochtends merkt u dan of er al dan niet water in een beker te vinden is. Wil je weten hoeveel de kraan gelekt heeft? Plaats er dan een maatbeker onder en deel de hoeveelheid water dat gelekt is door het aantal uren dat de beker er stond. Laat een lekkende kraan zo vlug mogelijk herstellen!

Geen lekkende kraan?
Is er wel onverwacht waterverbruik, maar geen lekkende kraan? Dan bevind er zich misschien elders een waterlek in huis. Contacteer dus zeker een specialist om de lekkage te lokaliseren. Hij zal u verdere info verschaffen over het eventuele lek.
Wij kunnen een lek opsporen met deze methodes