Onze werkwijze - Lekdetectie

Er zijn verschillende manieren om lekken op te sporen. Een specialist terzake zorgt ervoor dat dit kan zonder verdere schade aan te brengen aan het huis. Hievoor zijn verschillende methodieken en apparatuur ontwikkeld die zich lenen voor verschillende situaties en omgevingen. Lekdetectie kent dus een verzameling aan mogelijke technieken waarmee een waterlek of een gaslek wordt opgespoord. Bekijk onze zelftest om te testen of u een waterlek heeft.

 

Infrarood detectie

Via infraroodcamera's kan de temperatuur nagegaan worden van de buizen die zich onder de grond of achter een muur of plafond bevinden. Via de temperatuursverschillen kunnen allerlei soorten lekken opgemerkt worden. Dit zonder dat er direct moet geboord of uitgebroken worden. Het is daarom een handige methode bij het aanvangen van de lekdetectie.

Voordelen: Geen extra aangerichte schade
Nadelen: Geen uitsluiting over de aard van het lek

 

Vochtmeting

Met een hydrometer kan gemeten worden waar zich het meeste vocht bevindt. Dit kan uitsluitsel geven over de positie van het lek. Daarnaast kan ook de ernst van de situatie ingeschat worden aangezien we dan weten hoeveel vocht er aanwezig is.


Voordelen: Ernst van de zaak kan ingeschat worden
Nadelen: Geen visueel zicht op het lek

 

Endoscopie

Door gebruik van een camera op een smal buisje kunnen we gemakkelijker kleine ruimtes bereiken of leidingen controleren. Door deze techniek kunnen we exact bepalen waar de beschadiging in een leiding zich bevindt of kunnen we andere defecten ontdekken. Er is ook de mogelijkheid om opnames of foto's te nemen om zo de lekdetectie beter te kunnen documenteren.

Voordelen: Bereiken moeilijke plaatsen en visuele bevestiging lek
Nadelen: Soms is een kleine boring nodig om een ruimte te bereiken

 

Ultrasone detectie

Een lek maakt altijd een bepaald geluid, al is dat meestal niet te horen door het menselijke oor. Met ultrasone detectie gaan we het geluid versterken om zo het lek op te sporen. Door enkele sensoren aan te brengen kunnen we zo bepalen waar het geluid het hevigst is en waar het lek zich dus bevindt. Dit is een zeer snelle en goedkope manier om een lek op te sporen.

Voordelen: Eenvoudig en dus goedkoop en vlug
Nadelen: Geen visueel zicht op het lek